Кратак историјат

Године 1776. на западном делу старог језгра Земуна започета је изградња нове православне цркве, захваљујући средствима која је сакупило становништво српске, грчке и цинцарске националности. Првобитно је подигнута брвнара, да би годину дана касније, 1777. био постављен темељ за нову цркву. Завршена је четири године касније, 1780. године, и од тада су у њој почеле да се одржавају службе. Године 1794. или 1795. добила је високи звоник на западној страни.

Иконостас је израдио дрворезбар Аксентије Марковић из Новог Сада, а постављен је 1788. године, заједно са пратећим мобилијаром. Иконе за иконостас је, у периоду од 1813. до 1815. године, израдио сликар Арсентије Теодоровић, такође из Новог Сада.

Црква је више пута обнављана. Године 1889. урађена је велика обнова иконостаса, како икона, тако и дрворезбарених делова, а 1937. су урађени обимни молерски радови и изведено је зидно сликарство на деловима храма, а фреске је живописао руски академски сликар Андрија Биценко.

Приликом бомбардовања 1944. године, црква је у целини видно оштећена. Иконостас, који је претрпео велика оштећења од гелера, очишћен је и обновљен 1947. године, од стране чеха Антуна Книхе, а звоник и фасада су реконструисани 1979. године.

Тридесет година касније, после скоро две деценије припрема и прикупљања новчаних средстава, Управа Богородичине цркве у Земуну одлучила се, 2009. године, за обнову оштећеног и запуштеног иконостаса, а конзерваторски и рестаураторски радови су поверени Високој школи Академије Српске православне цркве за уметност и конзервацију из Београда, под руководством професора мр Јована Пантића, уз сагласност Републичког завода за заштиту споменика културе из Београда. У оквиру конзерваторских и рестаураторских радова спроведена су испитивања и евидентирано је стање ауторских делова иконостаса, накнадних пресликавања и ретуша, као и заштитиних слојева.

Црква Рођења пресвете Богородице је каснобарокна једнобродна грађевина, са полукружном олтарском апсидом и плитким, правоугаоним певничким просторима. На западној страни се налази богато декорисани главни улаз, са масивним степеништем, а на северној и јужној страни налазе се бочни улази. Фасада цркве је богато украшена, разуђена пиластрима и изломљеним линијама поткровних венаца. Изнад прозора који је постављен изнад западног улаза налази се мозаик са сценом Благовести, а изнад јужног улаза је мозаик са приказом Рођења пресвете Богородице.

Припрата и наос су спојени, што је карактеристика барокних храмова, а изнад западног травеја налази се галерија која има појачку намену.

Пресек и основа Храма Богородичине Цркве у Земуну (слика 1)

Олтарски простор одвојен је богатим иконостасом (Слика 1) који се протеже до горњег свода цркве. У предолтарском простору, на јужној страни, уз певнице се налази Архијерејски, а на северној Богородичин трон. Њима се завршава предолтарски простор намењен богослужбеном ритуалу, док је остали део наоса намењен верницима.

Испод дела са звоником, на западној страни цркве, укопана је крипта.