Иконе на иконостасу

На иконостасу Богородичине цркве у Земуну (Слика 1), Теодоровић је насликао 52 иконе.

У соклу су насликане 4 иконе. Са лева на десно, односно од северног ка јужном зиду, то су Св. Никола враћа Агриковог сина, Ваведење Богородице, Христос и Самарјанка и Усековање главе св. Јована.

Престоних икона има шест. Лево од северних двери постављена је икона Св. Димитрија, десно од њих икона Св. Николе. Лево од царских двери је Богородица са Христом, а десно од њих Исус Христос. Лево од јужних двери је Св. Јован Крститељ (Претеча), а десно од њих Св. Георгије.

На северним бочним дверима протезиса је икона Архиђакона Стефана, на царским дверима Благовести, а на јужним бочним дверима ђаконикона Архангел Михајло.

Изнад северних двери је постављена икона са приказом Св. Симеона, Арсенија и Максима, изнад главних двери је Тајна вечера, а изнад јужних је постављена икона Св. Три јерарха.

Први појас изнад престоних икона чине представе из циклуса Великих празника. Има их 8 и са лева на десно, односно од северног ка јужном зиду то су Рођење Богородице, Рођење Христово, Крштење, Преображење, Васкрсење, Вазнесење, Силазак св. Духа и Успење Богородице.

Централна икона је представа Св. Тројице.

У лунети је у првом реду постављено 12 стојећих фигура апостола, по шест са сваке стране представе Скидање с крста, која се налази у средини, изнад иконе Св. Тројице. Дванаест икона са представама из циклуса Христових страдања постављено је у луку лунете, по шест лево и десно од представе Христовог распећа, са чије леве стране је стојећа фигура Богородице, а са десне Јован Богослов.

У апостолском реду, првом реду изнад престоних икона, лево од иконе Скидања с крста, ка северном зиду постављене у иконе Св. Петра, јеванђелисте Марка, јеванђелисте Матеја и светих апостола Вартоломеја, Јакова Алфејева и Томе, а десно од централне иконе, ка јужном зиду, постављене су иконе Св. Павла, јеванђелисте Јована, јеванђелисте Луке и светих апостола Јакова Заведејева, Андрије и Филипа (Симона или Тадеја).

Сцене из циклуса Христових страдања, лево од Христовог распећа, са лева на десно или од северног ка јужном зиду, постављене су следећим редом: Молитва на Маслиновој гори, Јудин пољубац, Христос пред првосвештеником Аном, Христос пред првосвештеником Кајафом, Прво извођење Христа пред Пилата и Извођење Христа пред Ирода. Десно од Христовог распећа, са лева на десно или од северног ка јужном зиду, постављене су следећим редом: Пилатово прање руку, Бичевање Христа, Стављање трновог венца, Ексе хомо (Ево човека!), Одлазак на Голготу и Христос пада под теретом крста.

 

Рестаурација и конзервација иконостаса и икона на њему, од 2009. до 2010. године. Рестаурацију је извела Академија Српске православне цркве у Београду.